In dit artikel

Crossborder-spelers kunnen voorraad slimmer spreiden


Niet één magazijn voor heel Europa, maar met lokale voorraad werken in de buurt van de klant. Dat klinkt ideaal, maar blijkt lastig te realiseren. Supplime wil bedrijven hierbij helpen. Ecommerce News sprak Bart de Rijke, medeoprichter van de nieuwe organisatie.

Local heroes versla je niet met één opslaglocatie

Als je snel en goedkoop in Nederland wilt leveren, is één locatie voldoende. Voor crossborder-spelers bieden een paar fulfilmentbedrijven al meerdere Europese locaties en goede afspraken met verzenders. Daarnaast zijn er platforms zoals Bol.com of Amazon, waar je ook voorraad kunt plaatsen. Maar wat als je nog een stap verder wilt gaan, door met local heroes in heel Europa te concurreren op voorraad, snelle verzendtijden en betaalbare logistiek?

In Nederland hebben we met Salesupply al een bedrijf dat retailers hierin kan adviseren en daarnaast meedenkt met de lokale klantenservice. In het buitenland zijn meer soortgelijke organisaties. Supplime, een groeiende club van vijf mensen dat nu precies een jaar bestaat, is ontstaan vanuit een logistieke expertise.

Deze maand klant live ‘met de volledige stack’

Vanaf 2023 wil het bedrijf tientallen middelgrote ecommercespelers helpen met hun internationale groei. “We zijn vorig jaar gestart met een launching customer in buitenartikelen,” vertelt Bart de Rijke, eigenaar van Supplime. “Dat ging halsoverkop, eigenlijk voordat ons volledige aanbod klaar was. Dit zorgde voor wat aanloopproblemen, maar inmiddels bedienen we deze klant in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.”

Vorig jaar verwerkte Supplime voor deze en andere klanten zo’n 30.000 transacties. Dit jaar wil het bedrijf de mijlpaal van 100.000 doorbreken. “Dat moet kunnen, deze maand gaat een nieuwe klant live met de volledige service. Dit jaar moet de stack zich bewijzen, ook omdat hier een aantal optimalisatie-features in zitten die nog niet bestaan in de markt.”

Dit jaar door de 100.000 transacties-grens.

Crossborder-voorraad vraagt om expertise

Het is niet zo moeilijk om overal in Europa te leveren of om voldoende voorraad aan te houden. Maar dit snel en betaalbaar doen is voor veel spelers een steeds grotere uitdaging. Zeker als je in meerdere landen en op meerdere platforms verkoopt. Combineer dat met verschillende leveranciers, levertijden en minimale orderwaardes of verzendvolume bij pakketvervoerders en je hebt een uitdaging waar je niet meer uitkomt.

Daarom werken veel verkopers met lange levertijden. En dat zorgt voor beperkende keuzes in het voorraadbeleid. De Rijke: “De neiging is nog te vaak om de voorraad op één locatie te houden. In Nederland kan ik me daar nog iets bij voorstellen, maar internationaal werkt dat niet. Met een centrale voorraad kun je niet de snelheid en service bieden die klanten willen. Je last mile is dan veel te lang en te kostbaar.”

Bij één centrale locatie is je last mile te lang en te kostbaar.

Eigen softwareplatform

Supplime wil ondernemers hierbij ondersteunen. “We richten ons niet alleen op B2C-retailers maar ook op merken en Business-to-Professionals-klanten. We zien dat er veel professionals, zoals zzp’ers in Europa, het bestelgedrag hebben van een consument, maar wel een zakelijk orderprofiel hebben.”

Supplime heeft zelf geen opslagruimte, maar werkt met lokale fulfilmentpartners door heel Europa. Met voorraadoptimalisatie-modellen wordt de beste fulfilmentstrategie bepaald. Voor de samenwerking tussen verschillende fulfilmentpartners en vervoerders werken ze met een eigen softwareplatform.

Software coördineert de bestellingen en verzendingen.

Het platform coördineert de bestellingen en verzendingen. Hiermee kan de retailer kosten besparen van (logistiek via) marktplaatsen, internationale verzendingen, lange levertijden of een groot team die dit in huis zouden moeten regelen. Daarnaast kan een optimale lokale voorraad een positieve bijdrage leveren aan het werkkapitaal.Source link